maanantai 14. syyskuuta 2015

Le Clair de la Plume - Salainen puutarha ProvencessaLe Clair de la Plume on yhdellä Michelin-tähdellä ränkätty ravintola Grignanin kylässä Provencessa. Itse kylääkin voisi hehkuttaa: mäen päälle rakennettu renessanssi-linna, jota ympäröi keskiaikainen kylä - ja koko kauneus on rakennettu keskelle laventelipeltoja. Mitäpä tästä, perus Provencea.

Ranskan keikauksella löysimme itsemme illan jo hämärtyessä taksista matkalla Grignaniin. Tämä ilta on ansaittu, takana on kuitenkin rankka päivä helteisellä uima-altaalla. Ummikko ranskis kuskimme jätti meidät kylän keskelle, selvästi tarkempi osoite pitää selvittää itse. Kylä kylpi ilta-aurigossa, tuntui kuin olisimme tulleet todella keskelle ei mitään. Ei muuta kuin puhelin esiin ja navigaattori laulamaan. Pienen reippailun ja korkokengistä kitinän jälkeen löysimme rautaisen portin puutarhaan, jossa oli pieni kyltti: Le Clair de la Plume.


Kuin salainen puutarha. Itse ihanuus. Rönsyilevä, piilossa kaikesta. Kymmenkunta pienehköä pyöreää pöytää kukkivan runsauden keskellä loivat täydellisen kepeän romanttisen tunnelman. Epätodellisen. Köynnösruusun viettelemän suihkulähteen takana pilkotti huvilamainen rakennus. Meidät ohjattiin lasitetulle kuistille, josta seurasimme tätä upeaa näytöstä. Ja ne ihmiset! Kuin karikatyyreja 1920-luvun ranskalaisesta elokuvasta. Ja sitten me. Kyllä mekin todella kauniita oltiin. Uskomattoman epätodellista ja unenomaista. Aikamatka.


Nyt pienen pieni disclaimer. Altaalla aloitettu rose-viinin naukkailu saattaa tarkimpia muistikuvia hieman pyöristää, mutta emmeköhän me kollektiivisesti osaa tämän elämyksen tiivistää tekstiksi. Menu oli inhimillisen mittainen 7 ruokalajia, joskin parit amuset alkuun, juustot ja petit foursit loppuun pidensivät kokemusta huomattavasti. Ranskalaisen keittiön ytimestä oli teemaraaka-aineeksi valikoitunut tryffeli. Tryffeli! Jeeeei!

Ruoka oli tasaisen hyvää. Välillä tryffeli hallitsi makuja, välillä se näytteli vain pienen pientä taustaa. Toisena alkuruokana saapunut foie gras oli (kuten aina!) taivaallista! Hanhenmaksa maistuu vaan dekadenssille. Suussa sulavaa ja paheellista. Koskaan ei voi kieltäytyä. Mascarpone-risotto tryffeliemulsiossa aiheutti risotto-fanaatikolle pahan tunteen: annos oli aivan liian pieni. Se olisi ensinnäkin pitänyt tulla isossa isossa puurokulhossa ja se olisi pitänyt saada lapioida suuhunsa lusikalla. Ankka jakaa usein mielipiteitä, niin se teki meidänkin osalla - ei missään tapauksessa huonoa, mutta kun toinen nyt vaan on sekaisin ankoista. Tryffelillä höystetty suklaakakkunen tiivisti illalliskokemuksen.

Periranskalaiseen tapaan, mitään viinipakettia ei ollut. Päädyimme lasilliseen shampanjaa ja jatkoimme paikallisella kuivalla valkoviinillä. Hyviä, eivätkä jättäneet ruokaa piiloonsa. Istuimme pitkään - taas viimeisiä ravintolassa. Palvelu oli alkuun makuumme hieman jäykkää, mutta myöhemmin vakitarjoilijaksemme valikoitu varsin vekkuli tapaus: harvoin sitä ulkomailla tapaa hovia, joka pikkuisen kiusoittelee ja pilkkaa ruokailijoita. Mies luki loistavasti mielialamme ja huumori oli kanssamme samalla asteella. Kaverille rohkeudesta isot pisteet!

Illallisen loppuvaiheessa alkoi kuulu vaimeaa jyskettä. Ilotulituksia! Tämä teki tilanteesta, miljööstä ja tunnelmasta vielä asteen epätodellisemman. Rautaportin sulkeuduttua palasimme takaisin pikkuruisen Provencelaiskylän hiipuvaan arki-iltaan. Jotain outoa illassa oli: paikastahan emme saaneet yhden yhtä onnistunutta kuvaa, jossa kaikki kauneus olisi päässyt oikeuksiinsa (kiitos Le Clair de la Plume kuvituksesta yhtä tärähtänyttä otosta lukuunottamatta).

Hintalappu oli kaikkiaan noin 350 euroa, joka ei nyt ollut halpa, mutta hintansa arvoinen. Miljööstä täydet pisteet.

Raadin arvio:
Ruoka: 8
Juoma: 7.5
Palvelu: 9
Kokonaisuus: 8

Isoimmat plussat ja miinukset:
+ Provence.
+ Kerrassaan hurmaava miljöö! Harvoin pääsee kokemaan vastaavaa Liisa Ihmemaassa -fiilistä.
+ Veikeä, mutta äärimmäisen ammattitaitoinen tarjoiluhenkilökunta.
+ Tryffeli - kuvitelkaa, koko menu oli rakennettu tämän ihanuuden ympärille.
+ Foie gras, aina ja ikuisesti t. Ila
+ Kaukana kaikesta
- Kaukana kaikesta

Mikä: Piskuinen Le Clair de la Plume, boutique-hotellin oma 2015 tähdellä palkittu ravintola keskellä Grignanin kylää Provencessa. Keittiötä johtaa Julien Allano, jo aiemmin Avignonilais ravintolansa tähtiin johdattanut keittiömestari.

www.clairplume.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti