keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Hienon ja kalliin ruoan illuusio

Ila: Olen turhan usein joutunut väittelyyn ihmisten kanssa, jotka eivät aktiivisesti käy high end -ravintoloissa, ravintoloiden ja niiden ruoan tasosta. Tämä voi toki johtua kiusoittelevasta ja väittelevästä luonteestani, mutta pohjalla on oma mielipiteeni kulloisestakin paikasta. Tarkoitukseni ei ole loukata muita tai muiden kokemuksia ravintolasta, mutta usein ihmiset taipuvat pienen ”objektiivisen” (lue: jonkun toisen) näkökulman jälkeen vaihtamaan tai loiventamaan mielipidettään.

Ymmärrän, että odotusarvo pitkää iltaa kohtaan on korkealla, mikäli ravintolaa on hehkutettu ja tiedossa on mennään-syömään-hienosti-ilta. Odotusarvon kuuluukin olla korkealla, mutta toteutusta pitäisi pystyä arvioimaan edes vähän objektiivisesti, koska miten muuten tiedät oliko ilta sen kaiken arvoista. Kun näet valkoiset pöytäliinat, kristallit tai täyden salin ja tiedät, että kaaaaaikki muutkin on sanoneet paikkaa hyväksi, moni sulkee oman mielipiteensä pois päältä. Lisäksi kun ilta on spesiaali, loppulasku iso ja kaiken kuuluisi olla ahniintäydellistä, on psykologisesti hirmuisen korkea kynnys myöntää itselleen, että kaikki ei olekaan täydellistä. Annan esimerkin: Gaijin. Todella todella moni makustelee ja fiilistelee tulevaa iltaa Gaijinissa. Paikkahan on mielestäni ihan ok, ruoka ihan ok ja palvelu joskus jopa ok. Iltaa hehkutetaan etukäteen, #paskasomeen näppäillään kuvia ja sitten vielä brägätään myöhemmin kavereille. Ja usein, kun alkaa kyselemään tarkempia, kokemuksesta löytyykin säröjä täydellisyydessä: palvelu on liukuhihnamaista ja koittaa vaan saada pöydän tyhjäksi seuraaville, ruoka on välillä viileää ja viinit keskinkertaisia.

Lähinnä koitan tällä sanoa, että älkää hämääntykö komeista puitteista ja hintalapusta. Ne eivät ole takeita hyvästä ruoasta ja fiiliksestä. Olkaa rohkeasti omaa mieltänne kokemuksesta ja julistakaa sitä. Äläkä nyt ainakaan tykätkö paikasta vain sen takia, kun ”siitä nyt kuuluu tykätä” ja kaikki somessa hehkuttaa paikkaa (mm. The Cock on nyt vaan ollut hirmuinen pettymys niin monella tasolla, että sitä on hankala sanoiksi pukea). Don’t believe the hype. Usko itseesi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti