sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ravintolavalinnan sietämätön keveys

Huoli, huoli, murhe, murhe. Voi tätä tuskaa. Aijaijai. Tiedossa olisi iihhana matka Nizzaan karnevaaleja katsomaan ja muutenkin starttaamaan kevätkausi rivieran aurinkoon. Nahkarotsi on odottanut tätä hetkeä liian monta (loskaista) talvikuukautta mutta nyt, nyt on aika kuoriutua ulos vanusta ja goreteksista. Mikä siis tuskaa? No ravintolavalinta tietenkin!


Ei Nizza, mutta toivottavasti yhtä aurinkoinen.
Ihminenhän on onnellisimmillaan odottaessaan jotain ja kyllähän tämä matkan makustelu on hienoa. Varsinkin ravintolavalinnat ja niiden pähkäily ovat meille iso ilo. Kappas kehveliä mikä ylläri! Koitan tässä pikkuisen kertoa miten tätä pähkäilyä tällä kertaa lähestyimme.

Matkakohteen valinta. Jos on mahdollista, niin matkakohde kuuluu valita ravintoloiden perusteella, ei päinvastoin. Muistakaa vaikkapa Michelinin tähtien merkitykset: 1* sapuska on erityisen hyvää, 2* safkan takia kannattaa jo poiketa reitiltäkin ja 3* ravintolan murkina on oman matkansa arvoinen! Mutta tällä kertaa matkan luonteesta johtuen menemme Nizzaan eikä vaihtoehtoja ole, joten ravintolat valitaan lokaation mukaan. Win-win, kaupunki sattuu olemaan myös yksi Tiinan ehdottomista suosikeista ja vieläpä erityisesti off-season aikaan, kun kaupunki näyttää aidosti Ranskalaiselta. Sama keikaus tapahtui samoihin aikoihin myös vuosi sitten, joten vuoden ensimmäinen kevättakkien ulkoiluttaminen Nizzan auringossa voisi hyvin jäädä tavaksi. 
Vaikka kaupunki on hyvinkin tuttu ja mahtava, on aina kiva kokeilla uusia paikkoja. Mistä siis aloitetaan missä-syömme-matkalla -jahti? Aina hyvä paikka aloittaa on Michelin! Tähtipaikat harvemmin ovat huonoja, vaikka eivät aina olekaan tähtiensä arvoisia. Maailman 50 parasta ravintolaa -listaus (, joka oikeasti listaa 100 parasta) on myös hyvä lista seurata! Myös La Listen 1000 ravintolan lista toimii hienosti. Condé Nast Travellerin kultapalkinnot ovat ihan seuraamisen arvoisia, kuten myös T+L:n vastaava listaus (, joka on varsinkin hotelleissa the list!). Ja etenkin Ameriikan ravintoloissa Zagat on yleensä hyvä lähde.

Tripadvisor ja vastaavat ovat hyviä, mutta en suosittele fine dining paikoissa tarkastelemaan listasijoja, koska samalle listalle tungetaan yleensä kaikki ravintolat kebab-kioskeista kultahaarukkaravintoloihin. Review-teksteistä saa yleensä kohtalaisen kuvan hinta-laatusuhteesta.
Valintaan tietenkin vaikuttaa tietty "klassikko-leima", kun en nyt parempaakaan keksi. Eli esimerkiksi Nizzassa La Chantecler on klassikko ravintola, joka sijaitsee vielä ikonisemmassa hotellissa eli Negrescossa (,jossa tällä kertaa myös yövymme). New Yorkissa Per Se on kova, Pariisissa niitä on pilvin pimein, mutta esimerkiksi Le Jules Verne ja Alain Ducassen (aina klassikko) Plaza Athénée ovat kovia. Näitä nimipaikkoja on kiva bongailla.

Mutta. Mihin siis mennä Nizzassa. En minä vaan tiedä! Chantecler on vahvoilla, mutta hinta on todella suolainen. Ravintola Jan olisi nousussa oleva paikka, joka pärjäsi Condé Nastin listalla! Flaveur on kehuttu. Tiedä sitten. Tuskinpa me nälkää silti näemme.


Tähän tähdätään: paljon likaisia laseja ja lautasia. Yleensä hyvä illan merkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti